Route

Rozendorp Lottum

Lottum is hét Rozendorp van Nederland. Liefst 70% van de Nederlandse rozenproductie komt uit dit pittoreske dorpje. Alles in Lottum ademt rozen; De Rozenhof, de fietsroutes, de rozentuinen en uiteraard het Rozenfestival

Kasteeltuinen Arcen en Rozendorp Lottum bundelen de krachten

Rosarium Kasteeltuinen Arcen (Klik voor een grote weergave)

Rozen zijn voor Noord-Limburg wat de bloembollen voor de Keukenhof zijn. Met dat uitgangspunt zijn de Kasteeltuinen Arcen en het Rozendorp Lottum een structurele samenwerking gestart.

Al in 2013 was er regelmatig overleg over uitwisseling van kennis en toekomstplannen tussen vertegenwoordigers van de rozensector en Het Limburgs Landschap als nieuwe exploitant van de Kasteeltuinen Arcen. Sinds dit jaar is daar een structurele samenwerking uit ontstaan waardoor de beide initiatieven elkaar kunnen versterken. ''Aangezien Kasteeltuinen en Rozendorp Lottum een vergelijkbaar publiek trekken is het meer dan logisch dat we de krachten bundelen.'' aldus Bob Obers van stichting Rozendorp Lottum.

Lijkt voor sommigen de Maas nog een obstakel, de bezoeker vindt de oversteek met de pont of het net geopende voet-fietsveer juist een extra belevenis. Het aantrekkelijke Rozenhofpaadje dat De Rozenhof via het Voet-Fietsveer verbindt met het centrum van Arcen en met Kasteeltuinen (2,5 kilometer) maakt een wandeling tussen beide bestemmingen beslist de moeite waard.

Naast het verwijzen naar elkaar zullen er ook gezamenlijke activiteiten worden ontwikkeld. Zo ontstaat een totaal-arrangement voor de tuinliefhebber.

 

In Lottum is er een groot aantal activiteiten waarbij de roos gepromoot wordt. Het tweejaarlijkse rozenfestival en de Rozenhof, het rozenkenniscentrum.

In de toprozentuin van De Rozenhof zijn de allergezondste rozen, Excellence en ADR-gecertificeerd, die het allerbeste groeien en bloeien in het West-Europese klimaat, te bewonderen. Daarmee is Lottum het vaktechnische centrum voor de rozenteelt.

Tegelijkertijd is het dorp verweven met de vele rozenkwekerijen in en rond het dorp. Het indrukwekkende Rosarium met de vele voorbeeldtuinen van Kasteeltuinen Arcen laat aan bezoekers goed zien hoe je rozen in al hun fraaie vormen aantrekkelijk kunt gebruiken in de tuin. Deze verschillende vormen van voorlichting over rozen vullen elkaar uitstekend aan. De grote rozenpresentaties in de Kasteeltuinen zijn in juni en juli tijdens de traditionele Rozenmaand. Voortaan zal de Rozenkoningin van Lottum de Kasteeltuinen met een bezoek vereren. In augustus tijdens het spectaculaire Rozenfestival zal alle aandacht op Lottum gericht zijn.

 

Samen presenteren

Op tuin- en groenbeurzen, zoals de Floraliën in ’s-Hertogenbosch, zullen Kasteeltuinen en Rozendorp Lottum voortaan zoveel mogelijk in gezamenlijke stands de streek promoten. Zo ziet de potentiële bezoeker wat voor moois Noord-Limburg te bieden heeft.

Verder is er binnen de rozenteelt in Lottum veel innovatie. Rozen worden steeds sterker en ook milieuvriendelijker geteeld. De kwekers uit Lottum kunnen door de samenwerking die ontwikkelingen voortaan op meerdere plaatsen aan het publiek laten zien.

De vrijwilligersgroepen aan beide zijden van de Maas gaan ook deelnemen aan een uitwisselingsprogramma zodat ze ook op de hoogte zijn van wat er bij de collega's te zien is. Zo kunnen ze gezamenlijk de ambassadeurs van de roos worden voor de bezoekers.

De roos kan door de extra aandacht zo steeds meer een icoon voor onze streek worden.

rozenveld