Route

Rozendorp Lottum

Lottum is hét Rozendorp van Nederland. Liefst 70% van de Nederlandse rozenproductie komt uit dit pittoreske dorpje. Alles in Lottum ademt rozen; De Rozenhof, de fietsroutes, de rozentuinen en uiteraard het Rozenfestival

Rozenkoningin opent nieuwe rozenseizoen

Rozenkoningin 2016

Rianne Thijssen is op zondag 1 mei in Lottum gepresenteerd als Rozenkoningin 2016. Zij zal de komende maanden het boegbeeld zijn voor de promotie van de roos en het Rozenfestival dat van 12 tot en met 15 augustus in Lottum plaatsvindt.

Tijdens de presentatie van de Rozenkoningin bij kasteel de Borggraaf opende Jan Huijs, voorzitter van Stichting Rozendorp Lottum, het rozenseizoen en benadrukte hij dat de nieuwe Rozenkoningin een belangrijke taak wacht om Lottum te promoten als hèt Rozendorp van Nederland. Een taak die Rianne Thijssen met verve zal kunnen vervullen. Als heuse kwekersdochter, geboren en getogen in Lottum, ging zij namelijk als klein meisje al mee naar het rozenveld. “En ook nu zit ik nog elk jaar in de zomerperiode met mijn vader rozen te oculeren en te binden. Daarnaast werk ik ook af en toe in de kasrozen; heel anders maar wel leuk,” aldus de nieuwe Rozenkoningin.

Rozen uit de Kunst
Bovendien heeft Rianne twee jaar geleden al de kneepjes van het Koninginnevak van dichtbij mogen aanschouwen: toen stond ze de toenmalige Rozenkoningin bij als achtergronddanseres. Dit keer treedt Rianne naar de voorgrond en zal ze zelf deze koninklijke functie op zich nemen. Middels een kunstzinnige animatieshow werd Rianne Thijssen aan het publiek voorgesteld. Een presentatie die geheel in het teken stond van het thema van dit jaar, namelijk ‘Rozen uit de Kunst’. De nieuwe Rozenkoningin heeft als doel het Rozenfestival in de aanloop naar het evenement zo veel mogelijk onder de aandacht te brengen van een breed publiek, en liet weten deze taak serieus op te pakken: “Ik heb heel veel zin om het Rozenfestival te promoten en uiteindelijk het festival zelf te beleven!”

Het aftellen is begonnen
Na de opening van het rozenseizoen en de presentatie van de Rozenkoningin verplaatsten alle aanwezigen zich onder begeleiding van de Koninklijke Harmonie naar het marktplein. Hier werd het nieuwe aftelbord tot het Rozenfestival onthuld. Aansluitend werd in rozenkenniscentrum De Rozenhof samen met de nieuwe Rozenkoningin geproost op het nieuwe rozenseizoen en het 10-jarig jubileum van De Rozenhof.

Het Rozenfestival 2016
Iedere twee jaar is het centrum van Lottum tijdens het Rozenfestival uitbundig versierd met rozen. Miljoenen rozenknopjes zijn verwerkt in betoverende mozaïeken, modeltuinen en prachtig versierde objecten. Een tuinfair, rozen- en bloemschikdemonstraties en volop informatie over kas- en buitenrozen completeren het geheel. In 2014 trok het festival 50.000 bezoekers. In 2016 is het gehele festival aangekleed rond het thema ‘Rozen uit de kunst’. Het Rozenfestival vindt dan plaats van vrijdagavond 12 augustus tot en met maandag 15 augustus. Tickets zijn vanaf nu online te bestellen via www.rozendorp.nl/tickets.

Foto: Thijs Clevis