Route

Rozendorp Lottum

Lottum is hét Rozendorp van Nederland. Liefst 70% van de Nederlandse rozenproductie komt uit dit pittoreske dorpje. Alles in Lottum ademt rozen; De Rozenhof, de fietsroutes, de rozentuinen en uiteraard het Rozenfestival

Tuinmannen Koninklijk Huis bezoeken De Rozenhof

Tuinmannen Koninklijk Huis (Klik voor een grote weergave)

De Rozenhof in Lottum werd afgelopen donderdag (18 juli) bezocht door niemand minder dan zes tuinmannen van het koninklijk huis. Nu er een ‘wisseling van de wacht’ plaatsgevonden heeft in het koninklijk huis, moet ook de koninklijke tuin hierop aangepast worden.
 
Vrijwilligers Mia van Lin en Betty Kranz verzorgden een presentatie over de roos en de verzorging van deze koningin der bloemen en lieten zien hoe het oculeren van een roos in zijn werk gaat. Daarna hebben de tuinmannen de bloeiende en geurende rozentuin bezocht, waar ze door Theo Kranz uitleg kregen over de gezondheid, onderhoudsvriendelijkheid en duurzaamheid van de beste Nederlandse en Duitse rozen.

De koninklijke tuin wordt opnieuw ingericht, nu koningin Maxima de troon van Beatrix overgenomen heeft. Waar Juliana dol op rozen was, blijkt Beatrix niet echt een tuin- of bloemenliefhebster te zijn. Wel was de toenmalige koningin Beatrix in 1999 al in Lottum te vinden. Zij heeft toen op het Marktplein de roos ‘Hertogin van Limburg’ gedoopt. Wat de voorkeur van koningin Maxima qua bloemen en rozen is, zal volgens de tuinmannen nog moeten blijken de komende tijd. Zijzelf zien een koninklijke tuin vol prachtige rozen en romantische rozenbogen echter wel zitten.  

Tuinmannen Koninklijk Huis (Klik voor een grote weergave) Tuinmannen Koninklijk Huis (Klik voor een grote weergave) Tuinmannen Koninklijk Huis (Klik voor een grote weergave)