Snoeien

Snoeien doet bloeien!

Een gouden stelregel in de rozenteelt: Snoeien doet bloeien en groeien! Durf de schaar ter hand te nemen!

Een regelmatige en doelgerichte snoei is belangrijk om uw rozen krachtig en gezond te houden. Alleen dan kunt u ieder jaar weer van een prachtige nieuwe bloei genieten.
- Voorjaarssnoei:
In het voorjaar, als de gele Forsythia bloeit, dienen de rozen teruggesnoeid te worden. Gebruik hiervoor een scherpe snoeischaar.
In het algemeen worden hierbij alle zieke, zwakke of te dunne kromgegroeide takken verwijderd. Wanneer deze door elkaar heen groeien, moeten de naar binnen gerichte takken worden verwijderd.

- Grootbloemige rozen: terugsnoeien op 2 à 3 ogen.
- Kleinere soorten als tros- en patiorozen: terugsnoeien op 4 à 5 ogen
- Stamrozen: afhankelijk van groot- of trosbloemig, identiek aan de struikrozen.
- Klimrozen: een enkele oude tak, en alle zieke en slechte takken wegnemen. Jonge takken aanbinden en de zijscheuten hierop terugsnoeien tot op 2 ogen.
- Treurstamrozen: deze worden meestal direct na de bloei gesnoeid. Oude, zieke en zwakke takken verwijderen, jonge en gezonde tweejarige takken laten staan. Deze rozen bloeien nl. op het tweejarig hout. Wel kan vormsnoei toegepast worden.
- Botanische en heesterrozen: deze hoeven in principe niet teruggesnoeid te worden. Ze bloeien op het oude hout. Bij wilde rozen geen uitgebloeide bloemen verwijderen, omdat er anders geen bottels ontstaan.
In het algemeen betekent dit terugsnoeien tot 10 – 15 cm van de grond, dus ongeveer één handbreedte hoog.

Bloeiseizoen en daarna:
Tijdens het groeiseizoen kunnen er wilde scheuten opkomen. ‘Wild’ is te herkennen aan een afwijkende bladvorm en doffe kleur, ze komen altijd van onderen uit de plant. Vooral bij stamrozen zijn ze gemakkelijk te herkennen. Knip ze op of zelfs in de grond af.
- Knip na het eerste bloeiseizoen de uitgebloeide bloemen van grootbloemige rozen terug tot net boven het bovenste vijfblad om een snellere doorbloei te realiseren. Bij veel klassieke en botanische rozen heeft uitknippen dikwijls geen zin, deze bloeien slechts één keer per jaar. Bovendien zijn de bottels in de herfst en winter heel erg mooi.
- In de herfst de rozen tot op kniehoogte terugsnoeien. Nodig is dit niet, maar de tuin ziet er dan verzorgder uit in de winter. Met het afvoeren van bladeren en afval wordt de kans op ziektes aanzienlijk kleiner.